Den overraskende sammenhengen mellom båtliv og psykisk helse
Av Fredrik S. - Skribent hos Nordkapp.
I anledningen Verdensdagen for psykisk helse.
Fortellingen om to menn - del 1.
Da klokken slo midnatt, satte storebroren min og jeg oss i bilen for å komme oss vekk fra kaoset hjemme hos besteforeldrene våre. På grunn av det kraftige snøfallet i Nord-Sverige ble den vanlige kjøreturen hjem på 1,5 time dobbelt så lang den kvelden. Furutrærne gjemte seg i mørket langs veien, og både broren min og jeg satt i stillhet mens vi samlet sansene etter den intense kvelden. Til slutt fikk stillheten oss til å snakke sammen, den første skikkelige samtalen vi hadde hatt til da i livene våre. Det ble snakk om livet, jobb og ambisjoner. Etter en stund ble han stille. Han grep så hardt om girspaken at han kunne ha knust den. Et helt liv med tårer som han hadde holdt tilbake, begynte å renne og tåkela synet hans enda mer enn snødekket vi kjørte gjennom. Da han snakket, sa han:
"Uten dere hadde jeg ikke vært i live i dag."
I det øyeblikket lærte jeg hvordan depresjon og angst kan ødelegge et menneske fra innsiden, og at mange vanlige, sterke mennesker kjemper en konstant krig i hodet. Dette avgjørende øyeblikket førte oss nærmere hverandre etter mange år med barnslig søskenrivalisering. Heldigvis fikk broren min den hjelpen han fortjente, og han fant veien tilbake til livet igjen og gjør i dag en enestående jobb i karrieren han har valgt.
Kjører i snøstorm. Foto av Rémi Jacquaint på Unsplash
Fortellingen om to menn - del 2.
Det var klokken fem om morgenen da jeg fikk telefonen om at min beste venn hadde tatt livet av seg. Den samme mannen som fikk alle rundt seg til å føle seg spesielle og som brakte sollys når du følte deg fortapt i mørket. Samme mann som hver dag tok på seg en maske for andre, og som lyktes i å skjule sine psykiske problemer for omverdenen og lurte alle andre enn seg selv.
Fortellingen om to menn viser hvordan to mennesker kjempet sine egne kriger. Den ene gjorde det alene og i stillhet, mens den andre søkte hjelp hos andre. Det er opp til deg hva du tar med deg fra denne historien. Men husk at ingen stor keiser har kjempet sine slag alene.
Dette forklarer forhåpentligvis hvorfor psykisk helse ligger meg så nært. Og jeg er glad for at Nordkapp gir meg en plattform der jeg kan bidra til å spre kunnskap om det tabubelagte temaet blant oss. I dag er det Verdensdagen for psykisk helse, og jeg oppfordrer deg til å ta ekstra godt vare på deg selv og menneskene rundt deg.
Men hva har psykisk helse med båtliv å gjøre?
Svaret vil kanskje overraske deg.
Det er dette vi kaller mindfulness.
Visste du at båtliv bidrar til et sunt sinn?
Det kalles "blue mind"-teorien. Blue Mind, som er utviklet av marinbiologen Wallace J. Nichols, tar for seg vitenskapen bak vår følelsesmessige tilknytning til vann. Nichols forskning viser at selve synet og lyden av vann kan utløse en rekke positive følelser i oss. Det skvulpende tidevannet, sollyset som danser på vannoverflaten og havets salte famn har en uforklarlig evne til å skylle bort bekymringer i hverdagen - og alt dette opplever vi om bord i båtene våre.
Men det er ikke bare en poetisk tanke; Blue Mind-effekten har konkrete nevrologiske årsaker. Vann kan aktivere hjerneområder som er ansvarlige for emosjonell regulering, fremme avslapning og redusere stress. Når vi tilbringer tid om bord på båtene våre, får vi kontakt med underbevisstheten vår, noe som vekker en grunnleggende trang til samhørighet og refleksjon.
Å være ombord i båten kan gjøre deg lykkeligere på et nevrokjemisk nivå.
Du har sikkert lagt merke til at du føler deg rolig om bord i båten. Delvis skyldes det at vannmiljøer utløser en avslapningsreaksjon i hjernen vår. Lyden av vann, for eksempel bølgeskvulp eller en klukkende bekk, kan fremkalle en mild meditativ tilstand som reduserer stress og angst.
Det å være i nærheten av vann bidrar også til å gjenopprette de kognitive ressursene vi har. Vannets beroligende egenskaper gjør at hjernen får en pause fra overstimulering, og det fører til økt fokus og oppmerksomhet. Ernest Hemingway var en notorisk forkjemper for å tilbringe tid i naturen, og omtalte noen ganger havet som "The last wild country that is left" (eller "Det siste ville landet som er igjen"). For meg sier dette at Hemingway så på havet som den ultimate muligheten til å komme seg bort fra samfunnet. Og hvis dette var sant i den industrielle tidsalderen i 1950, er det fortsatt sant i dagens digitale tidsalder.
Ernest Hemingway, friluftsmann og forfatter av The Old Man and the Sea.
Det avslappede sinnsstemningen som oppstår når du er på sjøen, gir større kognitiv fleksibilitet og nytenkning, noe som resulterer i økt kreativitet og evne til problemløsning. Og det er mer sannsynlig at du kommer inn i en flow-tilstand, siden tankene dine blir mer til stede i øyeblikket.
Å være i en blå sinnstilstand, som vi kan kalle det på godt norsk, er forbundet med frigjøring av nevrokjemiske stoffer som dopamin og serotonin, som er knyttet til følelser av lykke og velvære. Det betyr at det å være i båten kan gjøre deg til en lykkeligere person på et nevrokjemisk nivå.
Å tilbringe tid på båten er ikke bare en god følelse. Det gjør faktisk underverker for din generelle lykke og mentale helse. Benytt dette som en påminnelse om å ta ekstra godt vare på sinnet ditt i lavsesongen, og trøst deg med at båtsesongen kommer tilbake før du vet ordet av det.
Det er enda en grunn til å skaffe seg en styrhusbåt, slik at du kan nyte fordelene ved sjøen året rundt.